ايده چيست:
ايده : يك مفهوم يا يك اثر ذهني است.
خلاقيت: بوجود آوردن چيزي نو در ارتباط با بشريت از روشي دور از انتظار و جديد است.
ايده برتر: ايده خلاقي است كه راهكار بهتر و با ارزشتر را براي حل چالش موجود، پاسخ به يك نياز و كشف دنياي ناشناخته ارائه و پاسخگوي سوالات زير باشد:
چالش پيش رو چيست؟
مخاطب آن كيست؟
راهكار جديد ارائه شده چيست؟
چه تفكري ايده است:
هر تفكري كه در چارچوب تعريف ايده مطابق تعريف فوق قرار گيرد ايده ميباشد. (تفكري كه منجر به تغيير كمي و كيفي محصول ميشود.)
1-ايدههايي كه مرتبط با محصولات و چيزهاي موجود ميباشد به شرط تغيير در ساختار آن ايده ميباشد.
2-پايان نامههاي كارشناسيارشد و طرحهاي تحقيقاتي كه مبتني بر نوآوري باشد و منجر به توليد محصول جديد يا ابداع روش علمي جديد شود در صورتيكه بيش از يك سال از ثبت اختراع، تاييديه علمي يا ارائه مقاله نگذشته باشد، ايده محسوب مي شود.
چه چيزي ايده نيست:
1- تفكري كه در مورد چيزهاي موجود بوده و باعث تغيير در ساختار آنها نشود ايده نيست ولي اگر محصول جديدي را بوجود آورد ايده است.
مانند ساخت تلويزيون با سايز بزرگ با ويژگيهاي خاص و برتر ايده نيست زيرا ساختار را تغيير نميدهد(اما ساخت يك تلويزيون با ساختار جديد مثلا ويژگي اتصال به كامپيوتر و يا LCD , LED در زمان خود ايده بوده ولي الان ايده نيست)
درباره خلاقيت:
- ساده و روان باشد (simple): به آساني قابل فهم بوده و موضوع واحدي را در ذهن تداعي كند.
- زيركانه باشد (smart): با درايت راه حلي براي رفع مشكل ارايه دهد.
- به خوبي ترسيم و ارايه شده باشد (well-crafted): به بيان ساده، روان و مختصر روابط منطقي ميان اجزاء و ماهيت ايده را ماهرانه ترسيم كرده و به نمايش بگذارد.
- آشنا و مأنوس باشد (familiar): دور از ذهن نبوده و مخاطب با مفاهيم آن در ارتباط باشد.
- قوي و رسا باشد (resonant): داراي مفاهيم عميق بوده و راهكاري قاطع براي حل چالش موجود ارايه دهد.
- بتوان آن را در چند زمينه بكار گرفت (shareable): قابل استفاده در زمينه هاي مختلف باشد. بعبارتي براي يك كاربرد خاص طراحي نشده باشد.
- بديع باشد (original): براي اولين بار ارايه شده باشد و يا نسبت به طرحهاي مشابه مزيت يا برتري داشته باشد.
- انعطاف پذير و قابل تغيير باشد (flexible): بتوان با اندكي تغييرات به سادگي از آن در شرايط جديد استفاده كرد.
- بتوان آن را به چالش كشيد (challenging): ايجاد كننده حس رقابت براي ارايه راه حلي قوي و بهتر باشد.
درباره كاربردي بودن ايده
در عين بزرگ بودن ساده باشد :(The big Idea must be simple) هرچه ايده پيچيده تر باشد، درك بزرگي آن براي مخاطب سخت تر است. از جزئيات صرف نظر شود تا ماهيت ايده بهتر خود را نشان دهد.
- استراتژي كسب و كار را حمايت كند (The idea must support the overall business strategy): هدف همه جانبه و مسير كار برنامه ريزي شده سريع را برآورده نمايد و با نياز هاي جاري و در حال شكل گيري استفاده كننده سازگار باشد.
- بطور مشخص جديد و بهتر است (The idea must be distinctly new and better): ايده ارايه شده بايد اين قابليت را داشته باشد تا كاربر را تشويق به جايگزيني ايده جديد به جاي ايده هاي قديمي نمايد.
- قابل اثبات باشد (The idea must be proven): شواهد و يا مثال هايي ارايه شود كه نشان دهد ايده قابل پياده سازي است.
- سودده باشد (The idea must be profitable): ايده بايد اين قابليت را داشته باشد كه بتوان نشان دهد سرمايه گذاري در راستاي عملياتي شدن آن منجر به نتايج بهتر و سود دهي بيشتر در مقايسه با روش هاي موجود مي گردد.
- به سرعت و به آساني اجرا شود The idea must be quickly and easilyimplemented)):سرعت و سهولت اجراي ايده يك اصل مهم است، زيرا طولاني بودن فرايند ذكر شده عمر مفيد ايده را كاهش مي دهد.
|